26 Ocak 2009 Pazartesi

daruma...

bilmem ki faydası olur mu?
yapmaya niyet edip, karar verip, isteyip, inanıp... ama yapamadığım şeylerin listesi ansiklopedi olacak miktarda.
bir daruma bebeği alsam faydası olur mu diye düşündüm içimde oturup duran ve ancak poposunu büyütmeyi başaran tembel yaratığa.
daruma bebekleri japon inanışında irade ve sabrı temsil eden bir geleneksel "şey"
ne desem bilemedim adına.
oyuncak desen değil, süs değil, biblo desen değil...
şey işte.
japon kültüründe önemli bir yere sahip olan bu daruma zamazingosu şu:

kişi bunu aldıktan sonra bir şeye niyet ediyor (niyet ettim allah rızası için demeye gerek yok, karar ver yeter yani) ve o niyet ettiği şeyi unutmamak için bunun bir gözünü boyuyor.

sonra iş verdiği kararı uygulamaya, onun için çalışmaya geliyor.

artık o kararı gerçekleştirmek ne kadar sürer bilinmez, tüm o süre boyunca bu yukardaki sevimsiz iblis suratlı şey daha da biçimsiz biçimde böyle tek gözlü olarak sana bakıyor:

ta ki sen karar verdiğin şeyi gerçekleştirene kadar.

oldu! dediğin o mübarek gün geldiğinde ise eline kalemi alıyor ve (muhtemelen gözlerinden yaşlar süzülerek... e yıllardır çaba sarfetmişsin bir küçük siyah nokta yapabilmek için. nihayetinde gün gelmiş. o gün ağlamayacaksın da ne gün ağlayacaksın!!! hem ağla açılırsın!!) evet, eline kalemi alıyor ve, diğer gözü de boyuyorsun.

oh! şükür!

işte ben de uyuz uyuz oturup, günden güne liste büyütmekten mağdur olduğumdan, acaba dedim kendime bir daruma bebesi mi alsam. esasında bir daruma bebesi de paklamaz beni ama bir yerden başlamak lazım değil mi?

üüffff...

daruma dedin bari hakkında iki bilgi ver de bi şe yarasın manasında not:

bu daruma bebekleri budist zen inancının kurucusu olan Dharma'yı temsil ediyormuş. bu Dharma insanı 8 senesini bir mağarada meditasyon yaparak geçirmiş. ayakları da meditasyon sırasında oturmaktan kaybolmuş bunların inancına göre. (anacım, bi inanç uyduracaksın, bari akla mantığa yakın olsun ama dimi.. 8 sene oturunca ayak nasıl kayboluyor yahu! ) neyse bu sebeple ayak yapmamışlar bunlara. böyle yuvarlak bişey işte. bi nevi hacıyatmaz. devrilmiyor. eğrilip sallanıp yine eski haline geliyor. bu yüzden de "hayatta ne kadar sallanıp, çalkalanıp, devrilmeye yaklaşsan da sonunda doğrulabilirsin" şeklinde bir mesajı daha var yani bu cin bakışlı sevimsiz suratların.

allahım yarabbim hepimize iki gözü boyanmış daruma kolleksiyonu nasip etsin der, hafta başı öpücüğü ile birlikte huzurlarınızdan ayrılırım efem.